Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ατμοσφαιρικη ρυπανση απο την Διαμαντω

Ατμοσφαιρική ρύπανση ονομάζεται η παρουσία στην ατμόσφαιρα ρύπων δηλαδή κάθε είδους ουσιών, θορύβου, ακτινοβολίας ή άλλων μορφών ενέργειας σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα και γενικά να καταστήσουν το περιβάλλον ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του. Δισεκατομμύρια τόνοι ρύπων εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι ρύποι δεν χάνονται στον ουρανό, αλλά αφού προκαλέσουν ασφυξία στις πόλεις και επιδεινώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξαναπέφτουν στη Γη με τη μορφή της (όξινης βροχής).
Οι βασικότεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι:
ΟΖΟΝ (Ο3)
ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO)
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ (ΝΟ2)
ΣΩΜΑΤΙΔΙA
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ (SO2)
ΜΟΛΥΒΔΟΣ (Pb)
ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΕΡΙΟΙ ΡΥΠΟΙ
ΡΥΠΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
ΑΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Αυτές οι ουσίες προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων και γενικά όλων των ζωντανών οργανισμών όπως επηρεάζει την πνευματική ανάπτυξη, προκαλεί χρόνιες παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, κοπώσεις και άλλα.
Τα αίτια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι κυρίως τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τα καυσαέρια των εργοστασίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν τα αυτοκίνητα φτάνοντας στο 46% και μετά τα καυσαέρια των εργοστασίων με ποσοστό 38% και τέλος με ποσοστό 16% έρχονται οι ατμοσφαιρικοί ρύποι των ανθρώπων.
Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο είναι η σημαντικότερη πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οδική μας συμπεριφορά και η συντήρηση που κάνουμε στο αυτοκίνητό μας, είτε επιδεινώνουν το πρόβλημα, είτε συνεισφέρουν στη λύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: