Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΨΝ ΥΔΑΤΩΝ

Σε αυτή την εργασία θα σας γράψω για την ρύπανση των υδάτων. Κατ’ αρχή όταν λέμε ρύπανση των υδάτων εννοούμαι την επιβάρυνση με ρύπους των υδάτων του πλανήτη, δηλαδή των ποταμών, των λιμνών και των θαλασσών, Δηλαδή με αυτό τον όρο εννοούμαι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά των νερών των θαλασσών, των ποταμών των λιμνών .Δεν θα επικεντρωθώ μονάχα στην ρύπανση των ποταμών ή των λιμνών ή των θαλασσών αλλά θα αναφερθώ σχεδόν σε όλες τις μορφές ρύπανσης των υδάτων. Βέβαια δεν θα σας γράψω και πολλές λεπτομέρειες , θα σας πω λίγα και σημαντικά πράγματα. Για να γίνω πιο ακριβής θα σας σας γράψω μερικές από τις πηγές ρύπανσης, τις επιπτώσεις τους και τρόπους αντιμετώπισης τους .
Μεγάλο μέρος των ρύπων αυτών προέρχεται από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Τα αστικά απόβλητα, επιβαρυμένα με μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικών καθώς και τα απόβλητα από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που περιέχουν διάφορες επιβλαβές ουσίες. Τα βιομηχανικά απόβλητα περιέχουν συνήθως σημαντικές ποσότητες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, καθώς και από τα προϊόντα που προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία. Ποτάμια και λίμνες γίνονται συχνά αποδέχτες αστικών και βιομηχανικών λυμάτων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες τους. Η ρύπανση που υφίστανται έχει καταστροφικές συνέπειες για την χλωρίδα και την πανίδα. Ενώ υποβαθμίζει το νερό όταν αυτ ό χρησιμοποιείται για ύδρευση ή άρδευση.
Τώρα ας περάσουμε στην ρύπανση από αστικά λύματα. Τα αστικά λύματα συνιστούν ένα θολό υγρό που περιέχει κυρίως νερό, αιωρούμενα οργανικά ανόργανα προϊόντα, στερεά σωματίδια, διαλυμένα συστατικά και μικροοργανισμούς. Σε γενικές γραμμές τα οικιακά ή τα αστικά λύματα προέρχονται από τις χρήσεις του νερού που καταναλώνει ο άνθρωπο για τις ανάγκες του. Επειδή τα λύματα είναι πλούσια σε οργανικά θρεπτικά συστατικά, όταν ρίχνονται σε κλειστούς κόλπους. Λίμνες ή αργά κινούμενα ποτάμια έχουν μεγάλες απαιτήσεις, οξυγόνου. Οι επιδράσεις των ρύπων στα νερά μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση θολερότητας, ελάττωση οξυγόνου οπότε επηρεάζονται οι τροφικές αλυσίδες και διαταράσσονται οικοσυστήματα.
Επιπλέον υπάρχει και η αγροτική ρύπανση. Όταν λέμε αγροτική ρύπανση εννοούμε την
ρύπανση του νερού που δημιουργείται από αγροτικές δραστηριότητες. Αυτό το είδος αφορά την ρύπανση από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Η ρύπανση αυτή φτάνει στα επιφανειακά νερά μέσω της επιφανειακής απορροής με τα νερά της βροχής ‘η με την επικοινωνία με τα υπόγεια νερά που εν τα μεταξύ έχουν ρύπανση από τη στράγγιση των νερών άρδευσης των αργών.
Και τέλος φτάνουμε στις θάλασσες που εκτός του ότι αποτελούν αποδέκτες των νερών των ποταμών που έχουν ρυπανθεί δέχονται απευθείας αστικά, αγροτικά και βιομηχανικά λύματα από την ξηρά. Ενώ ρυπαίνονται και από άλλους παράγοντες όπως είναι πετρελαιοκηλίδες από ατυχήματα πετρελαιοφόρων ή υποθαλλάσιων γεωτρήσεων πετρελαίων. Δηλαδή ρυπαινονται από ποσότητες πετρελαίου που λόγω ατυχήματος ή ανθρώπινης αμέλειας διαρρέουν και εξαπλώνονται στην επιφάνεια της θάλασσας αποτελώντας μια από τις σοβαρότατες αιτίες ρύπανσης καταστροφής της πανίδας στην έκταση που καταλαμβάνουν. Πετρελαιοκηλίδες μπορούν να προκληθούν από ατυχήματος σε πετρελαιοφόρα, δεξαμενές και πλοία.
Η ρύπανση της θάλασσας αλλά και του εδάφους με πετρελαιοειδή έχει τεράστιες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον. Μερικές συνέπειες είναι ότι το στρώμα του πετρελαίου μειώνει στο ελάχιστο την ανανέωση του νερού με το οξυγόνο του αέρα εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να εισχωρούν βαθιά στην θάλασσα για την φωτοσύνθεση. Τα μαλάκια και τα φυτά είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτή τη ρύπανση, γιατί δηλητηριάζονται και πεθαίνουν από ασφυξία όπως και τα ψαριά.
Η ρύπανση των υδάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιση η ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και πολλοί διεθνές οργανισμοί ,οργανώσεις και κυβερνήσεις καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της. Για τον σκοπό αυτό υπογράφηκαν διεθνές συμφωνίες. Ενώ για την σωστή αντιμετώπιση της ρύπανσης απαιτούνται εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αστικών και βιομηχανικών απορριμμάτων, καταλυτές καυσαερίων στα οχήματα, επεξεργασία των καυσαερίων των βιομηχάνων πριν αυτά εκλυθούν στην ατμόσφαιρα, ανακύκλωση απορριμμάτων, σωστή χωροθέτηση και διαχείριση χώρων ταφής απορριμμάτων ευρεία εφαρμογή τεχνολογιών που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτές είναι μερικά μέτρα αντιμετώπισης .
Επομένως από όσα έχετε διαβάσει θα έχετε καταλάβει ότι η βαθμιαία ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος προέρχεται από τη δραστηριότητα του ανθρώπου και κυρίως από την βιομηχανική ανάπτυξη της εποχής μας. Βεβαία αν συνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα της ρύπανσης τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Ελπίζω με αυτά που διαβάσει να ευαισθητοποιηθήκατε και εσείς με αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και να δώσετε ένα χέρι βοήθειας στην αντιμετώπιση του, γιατί ώσπου περνά ο καιρός μεγαλώνει το πρόβλημα και σιγά σιγά θα οδηγήσει στην καταστροφή του πλανήτη μας.

Κατερίνα Θεοφάνους

Δεν υπάρχουν σχόλια: