Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Πόσιμο νερό

Μια φυσική διαδικασία που λέγεται κύκλος του νερού συνδέει όλα τα ύδατα του πλανήτη μας. Φαντάσου την πορεία μιας σταγόνας βροχής ... μπορεί να πέσει στη γη ή στο νερό. Σχεδόν το ένα τρίτο της βροχής πέφτει στη γη και ρέει κατευθείαν σε ποταμούς και στη θάλασσα. Τα άλλα δύο τρίτα παραμένουν στο χώμα. Μέρος από το νερό της θάλασσας ενδεχομένως εξατμίζεται με τη ζέστη του ήλιου και σχηματίζει σύννεφα στον ουρανό. Όταν τα σύννεφα είναι κορεσμένα με νερό, βρέχει. Έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος της σταγόνας.

Το ένα τρίτο της βροχής που πέφτει στη γη ρέει στους ποταμούς και μετά στη θάλασσα, όμως τι γίνεται με τα άλλα δύο τρίτα που απορροφούνται από το χώμα; Εάν ακολουθήσουμε αυτές τις σταγόνες, θα δούμε ότι κυλούν αργά προς τα κάτω σε μια κοιλότητα εναποθήκευσης ύδατος, με ρυθμό περίπου ενός μέτρου ανά έτος. Η κοιλότητα εναποθήκευσης ύδατος ονομάζεται επίσης δεξαμενή, ή υδροφόρος ορίζοντας. Το νερό συλλέγεται σε αυτές τις υπόγειες δεξαμενές για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια. Μερικές φορές αυτή η πληροφορία αναγράφεται στις ετικέτες των φιαλών μεταλλικού νερού. Ρίξε μια ματιά!

Το νερό του Ωκεανού μπορεί να επεξεργαστεί για να γίνει πόσιμο. Η διαδικασία αφαίρεσης του αλατιού από το θαλάσσιο νερό ονομάζεται αφαλάτωση. Δυστυχώς είναι πολύ ακριβή και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Σχεδόν το 65% του νερού που χρησιμοποιούμε αντλείται από τους υδροφόρους ορίζοντες του υπεδάφους. Ενδεχομένως όλο το νερό που χρησιμοποιούμε αποστραγγίζεται σε κάποιον ποταμό και ρέει προς τη θάλασσα, όπου ο κύκλος της εξάτμισης αρχίζει ξανά. Έτσι η ποσότητα του νερού στη Γη παραμένει η ίδια. Η ποσότητα του νερού στη Γη σήμερα είναι η ίδια που είχε πριν από 100, 1 000 ή 10 000 χρόνια πριν. Σκέψου, το νερό που πίνεις μπορεί να είναι το ίδιο νερό που ήπιαν οι δεινόσαυροι εκατομμύρια χρόνια πριν!

Όταν αντλείται από το έδαφος ή πίνεται από ποταμούς, το νερό περιέχει σωματίδια ακαθαρσίας, βακτηρίδια και μικρόβια, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν πριν γίνει πόσιμο. Υπάρχουν πολλές φάσεις για τη διαδικασία καθαρισμού. Ας δούμε το νερό από τον Σηκουάνα, στο Παρίσι και πώς γίνεται από ένα σκούρο διάλυμα πόσιμο νερό.
Πρώτη φάση Το νερό φιλτράρεται για να αφαιρεθούν τα μεγάλα σωματίδια όπως άμμος και φύλλα.
Δεύτερη φάση Το νερό περνά μέσα από ένα άλλο φίλτρο με ενεργούς άνθρακες για να αφαιρεθούν τα μικρότερα σωματίδια και μέρος της μικροβιακής ζωής.
Τρίτη φάση Το νερό επεξεργάζεται με όζον - σαν να εκκενώνουμε πεπιεσμένο αέρα μέσα του. Αυτή η επεξεργασία σκοτώνει τις περισσότερες από τις μικροβιολογικές "παθογόνες ουσίες" (ιδιαίτερα μικρά σωματίδια που είναι αόρατα με γυμνό μάτι αλλά μεταφέρουν αρρώστιες).
Τέταρτη φάση Το νερό περνά μέσα από ένα φίλτρο μικρόν, σαν μια δέσμη απίστευτα λεπτών άχυρων, για να αποστειρωθεί πλήρως.

Το μεταλλικό νερό είναι καθαρότερο από το νερό της βρύσης; Το νερό από τη βρύση είναι ασφαλές σχεδόν παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πολύς κόσμος προτιμά τη γεύση του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού από τη γεύση του νερού από τη βρύση. Αυτό γιατί οι εταιρίες ύδρευσης συνήθως προσθέτουν χλώριο στο νερό, για να το διατηρήσουν καθαρό κατά τη διαδρομή του σε μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσει στα σπίτια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: