Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Εξοικονομηση νερου απο μαθητη του Γυμνασιου Ξυλοφαγου

Το φαινόμενο της λειψυδρίας που μαστίζει το νησί μας δεν είναι νέο. Η Κύπρος ανέκαθεν υπέφερε από αυτή την μάστιγα. Η λύση δεν βρίσκεται μόνο σε κάποιο νομοσχέδιο που αναμένεται να εκπονήσει η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά στη συλλογική προσπάθεια και αλλαγή των συνηθειών μας.
«Παραδείγματα από το εξωτερικό, μας δείχνουν ότι με το συνδυασμό νέων τεχνολογιών και με μικρές αλλαγές στην καθημερινή χρήση του νερού, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η οικιακή χρήση νερού έχει μειωθεί σημαντικά από το 1985, λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και λόγω των σχετικών φόρων που επιβλήθηκαν. Στο διάστημα αυτό παρατηρείται μείωση των διαρροών, μείωση του ποτίσματος κήπων, αλλά και αντικατά-
σταση συσκευών με καινούριες που εξοικονομούν νερό. Στην Σαραγόσα
της Ισπανίας, μέσα σε ένα χρόνο, η οικιακή χρήση μειώθηκε κατά
5.6%, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 1.176 εκατομμύρια λίτρα νερού.» www.watersave.gr/site/images/stories/PDFs/17ekp.pdf
Μπορώ άραγε εγώ να συμβάλω στην εξοικονόμηση νερού και πόσο σημαντική θα είναι αυτή
Πιο κάτω αναφέρω μερικούς τρόπους εξοικονόμησης που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει στο σπίτι του για να εξοικονομήσει νερό.
· Μην αφήνετε βρύσες να στάζουν: Μια βρύση, που στάζει μπορεί να σπαταλήσει περίπου 90 λίτρα νερού την εβδομάδα. Σε μηνιαία βάση σπαταλούνται 360 λίτρα και σε ετήσια βάση 4.700 λίτρα νερού. Η επιδιόρθωση των χαλασμένων βρυσών εξοικονομεί νερό αλλά και λεφτά για τη τσέπη μας.

· Μην αφήνετε τις βρύσες να τρέχουν συνεχώς: Όταν μια βρύση τρέχει συνεχώς καταναλώνει 15 λίτρα νερό ανά λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι το πλύσιμο των δοντιών για 3λεπτά μας κοστίζει 45 λίτρα νερό για τον καθένα. Αν όμως το αντικαταστήσουμε με ένα ποτήρι νερό δηλαδή 0,250λίτρα, γιατί στην ουσία μόνο τόσο χρειαζόμαστε , τότε σημαίνει ότι σε ένα πλύσιμο δοντιών θα έχουμε εξοικονομήσει 44,750 λίτρα νερού.

· Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων σωστά: Ένα πλυντήριο πιάτων καταναλώνει περίπου 50 λίτρα νερό κάθε φορά. Μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται μια πλύση ημερησίως ,νοουμένου ότι το πλυντήριο θα είναι γεμάτο . Το πλυντήριο πιάτων μπορεί να αποδειχθεί οικονομικότερο. Επίσης υπάρχουν προγράμματα πλυσίματος που εξοικονομούν επιπρόσθετο νερό.

· Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι για 5 λεπτά καταναλώνει 75 λίτρα νερού. Μια οικογένεια η οποία έχει τρία γεύματα την ημέρα πλένει τουλάχιστον τρεις φορές πιάτα άρα περίπου σπαταλά γύρω στα 225 λίτρα νερού. Αν τώρα κατά το πλύσιμο των πιάτων στο νεροχύτη κλείνουμε τη βρύση τα 5 ή

περισσότερα λεπτά κατά τα οποία σαπουνίζουμε τα πιάτα θα έχουμε εξοικονομήσει τουλάχιστον 75 λίτρα νερό, κάθε φορά.

· Πλένετε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη: Μια λεκάνη έχει χωρητικότητα περίπου 5 λίτρα νερού. Άρα περιορίζουμε τη σπατάλη. Μετά από κάθε πλύσιμο χρησιμοποιούμε το νερό της λεκάνης για να ποτίσουμε τον κήπο. Έτσι εξοικονομούμε διπλά νερό.

· Μαζεύετε το κρύο νερό του μπάνιου : Ένας άδειος κουβάς σε κάθε μπανιέρα χρησιμοποιείται για να μαζέψουμε το κρύο νερό στο μπάνιο μέχρι να έρθει το ζεστό. Το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σφουγγάρισμα, στις λεκάνες ή στο πλύσιμο του μπάνιου μετά.

· Μην γεμίζετε την μπανιέρα με νερό: Κάνετε ντουζ κλείνοντας την βρύση την ώρα που σαπουνίζεστε.

· Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος. (Ξεπλύνετε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής)

· Αντικαταστείστε τα παλιά καζανάκια με καινούρια διπλής ροής. Έτσι εξοικονομούμε αρκετό νερό εφόσον τα παιδιά δεν χρειάζονται πολύ νερό.

· Πλένετε το αυτοκίνητο με τον κουβά: ένας κουβάς έχει χωρητικότητα 20 λίτρα. Με δυο κουβάδες νερό και μια ελαφριά σαπουνάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: