Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ακτές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περίπου 95 000 χλμ. παραθαλάσσιων περιοχών, όπου γη και θάλασσα συναντούνται σε μια ακινητοποιημένη ατελείωτη μάχη. Η δράση των κυμάτων στη γη μπορεί να τη θρυμματίσει, προκαλώντας διάβρωση. Κοντά στη Νάπολη, η υπέροχη Costa Amalfitana τρώγεται κάθε χρόνο από τη θάλασσα. Από την άλλη πλευρά, η θάλασσα μπορεί επίσης να εναποθέσει ιζήματα, οδηγώντας ενδεχομένως τα παράκτια χωριά να περιβάλλονται εξ ολοκλήρου από τη γη. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό που παίρνει από το ένα μέρος το αφήνει σ' ένα άλλο.

Οι παλίρροιες της θάλασσας είναι βασικές για τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα. Όπως μπορεί να έχει μάθει στο σχολείο, η βαρυτική έλξη του ήλιου και της σελήνης προκαλεί τις παλίρροιες - σαν να αγωνίζονται ο ήλιος και η σελήνη, ο ένας ενάντια στην άλλη. Όταν ο ήλιος και η σελήνη είναι σε μια ευθεία γραμμή, κάθε 15 ημέρες, οι παλίρροιες ανεβαίνουν. Όταν ο ήλιος κι η σελήνη είναι σε ορθή γωνία ο ένας με την άλλη, οι παλίρροιες κατεβαίνουν.

Οι θαλάσσιοι οικότοποι, σε διαφορά με τους περισσότερους άλλους, μεταβάλλονται συνεχώς κι οι ζωντανοί οργανισμοί μέσα σ' αυτούς πρέπει να προσαμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η εμπειρία φυτών και ζώων μεταβάλλεται στο βάθος του νερού και κατ' επέκταση της πίεσης, της θερμοκρασίας και της αλατότητας. Οι παλίρροιες οδηγούν στη "ζώνωση". Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά είδη φυτών και ζώων ζουν σε διαφορετικά μέρη της ακτής, ανάλογα με το πόσο τους αρέσει να βρίσκονται κάτω από το νερό, για παράδειγμα. Πράγματι, τα ζώα που ζουν στην ακτή φαίνεται πως έχουν ένα εσωτερικό ρολόι συνδεμένο με τις παλίρροιες. Αν πάρουμε έναν κάβουρα βιολιστή, ας πούμε, ο οποίος αναδύεται όταν η παλίρροια σηκώνεται και τον βάλουμε σ' ένα ενυδρείο χωρίς παλίρροιες και χωρίς αλλαγές στο φως, θα βγαίνει έξω πάντοτε την ίδια ώρα περίπου που ανεβαίνει η παλίρροια.

Ύδατα κολύμβησης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε πρώτη νόμους για την προστασία των υδάτων που κολυμπάμε πριν από 25 χρόνια. Τα παραθαλάσσια ύδατα ήταν ρυπασμένα από λύματα και απόνερα από τα σπίτια και τα εργοστάσια κι από χημικά λιπάσματα και κοπριά που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Τα λύματα δεν πρέπει πλέον να απορρίπτονται στους ποταμούς ή στη θάλασσα χωρίς πρώτα να έχουν καθαριστεί. Ωστόσο, δεν σέβονται όλοι τους κανόνες, και μερικές πόλεις χρειάστηκαν πολύ καιρό για να φτιάξουν τα νέα συστήματα επεξεργασίας νερού.

Η κολύμβηση σε ρυπασμένα ύδατα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας. Μερικοί άνθρωποι στην Ευρώπη πριν από μερικά χρόνια πέθαναν μετά την κατάποση δηλητηριωδών βακτηρηδίων στο θαλάσσιο νερό. Για πολλούς Ευρωπαίους, μια καθαρή, ασφαλής παραλία είναι ένα από τα κύρια συστατικά για επιτυχημένες διακοπές, κατά συνέπεια αυτή είναι ένα σημαντικό ζήτημα και για τη βιομηχανία του τουρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιεύει μια τοπογράφηση των υδάτων κολύμβησης ετησίως. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες και να δεις πόσο λαμβάνει τα μέτρα της η χώρα σου στην ιστοσελίδα: http://europa.eu.int/water/cgi-bin/bw.pl

Δεν υπάρχουν σχόλια: